GalantWeb

Volnoběh vs. automat

Offline elBarto

• Jr. Member
  • **
Zdravím vás, pánové (a dámy?).
Obracím se na vás s prosbou o radu. Řeším u svého auta (Galant rv 2000 2,0 100kW benzin automat) poklesnutí volnoběžných otáček při zařazení D nebo R.
Prošel jsem tohle forum i forum na megaherzu, kde mě zaujaly Mitsiho příspěvky o seřizování volnoběhu. Všechno jsem krok za krokem udělal (včetně restartu ECU) a těžko říct, jestli je to teď správně nestavené, ale chová se to pěkně - volnoběh má zhruba 850/min, když otočím volantem nebo zapnu klimu, auto si trochu přidá na dorovnání... ale takhle se to chová jen na P a N... jakmile tam cvaknu D nebo R, otáčky vždycky klesnou na otáčkoměrových 660/min...
tak a teď nevím. má se to tak chovat? u starých aut to tak bylo, ale předpokládám, že Mitsu používá sofistikovanější systémy než monovstřik nebo karbec... :-/
Takže jsem si udělal malý závěr: motor resp. volnoběh je seřízený správně, problém je v komunikaci s převodovkou. Ale tím končím. Je tam někde senzor/konektor/kabel/ cokoliv jiného, čím motor pozná, že je zařazený kvalt? co by mohlo být v háji?
A ještě jedna otázka - vyskytuje se tu Mitsi z mitsubishi.megaherz.cz? :-) (klidně SZ)

Předem moc díky za reakce, už jsem z toho polomagor a každá rada je teď dobrá :-)

Offline Radous

• Hero Member
  • Nejlepší tuning je, když máš vše v pořádku :-)
V automatu jsem měl Dodge a ten to dělal taky. Jak dáš kvalt, dostane se hydromotor v převodovce do záběru. Když zařadíš, cukne to s autem? Má se to snahu rozjíždět když stojíš se zařazenou rychlostí a bez plynu?
Radouš

Offline swiftt

• Galant 1998 2.5v6 Audi A3 1.8T Audi A6 2.5tdi V6 Mercedes ML 500 Amg w163 Opel astra J 1.7 cdti
  • Hero Member
Nooo tých 850 rpm je ok. Ale tie 660 je podla mna málo.Radous má pravdu HDmenič je po navolení v zábere , ale na 660 to neubieha ani mne. Ale ak sa Ti auto po zaradení rozbieha a v miernom kopci ti ho drží-ked máš D nemalo by isť do zadu - Je to ok . Niekedy po resete ECU Autu trvá nejakých 100 km Kým sa mu upravý volnobeh. Ani ty po kome nejdeš hned na plný plyn  :P  :P  :P  -_-
Galantík 2.5 V6 AT po vela spokojnych km predaný.
215000km pri kupe
486000km pri predaji

Offline Radous

• Hero Member
Tak mě napadá, na té převodovce by melo jít nastavit kdy začne zabírat. Každopádně, čím dřív zabírá, tím vyšší rychlost auto vyvine. Takže máš rychlejší galoše než všichni ostatní  :D
Radouš

Offline elBarto

• Jr. Member
  • **
převodovka drží v záběru, auto v kopci a zařazeným kvaltu neujíždí, motor nechcípe, jen se klepe na 660 rpm... :-/ prostě to celý vypadá jako A) špatně nastavená kompenzace volnoběhu při zátěži nebo B) problém v komunikaci převodovky a motoru...
zkusím Mitsiho, vzpamatování po restartu a modlení :-D

Každopádně díky za rychlý odpovědi! tohle forum žije! :-)

Offline swiftt

• Galant 1998 2.5v6 Audi A3 1.8T Audi A6 2.5tdi V6 Mercedes ML 500 Amg w163 Opel astra J 1.7 cdti
  • Hero Member
podla mna to po čase ustáli volnobeh. A čo ti to vlastne robilo ked si to začal nastavovať?
215000km pri kupe
486000km pri predaji

Offline Drak

Je to zcela normální a v pořádku, že po přeřazení na R nebo D otačky klesnou o cca 150 rpm. O zařazení se se jednotka motoru dozví od jednotky automatu.
Další problém muže být stav a druh oleje v automatu, jestli to děla jen za studena.
Legnum VR-4 TypeS

Mitsubishi Legnum VR-4 EC5W (Zenki - 8/96-7/98 Chuki - 8/98-4/00 Kouki - 5/00-8/02)

Offline Misak

jj, mam to stejne.
nikdy jsem nezkoumal kolik, ale je to znat, ze otacky klesnou. ostatne kdyz v manualu zacnes poustet spojku a nepridas plyn, taky ti otacky klesaji.
Mitsubishi Galant 1997 2.5 V6 24V 163HP AT

Mitsubishi Galant 1994 2.0 16V (prodano) & Mitsubishi Galant 1994 2.0 V6 24V (RIP)

Offline Radous

• Hero Member
Draku když seš v těch galantech takovej znalec, dá se nastavit automat i v galantech? Já jen abych byl v obraze.
Radouš

Offline Drak

Draku když seš v těch galantech takovej znalec, dá se nastavit automat i v galantech? Já jen abych byl v obraze.

Co přesně myslíš tím nastavit ?
Legnum VR-4 TypeS

Mitsubishi Legnum VR-4 EC5W (Zenki - 8/96-7/98 Chuki - 8/98-4/00 Kouki - 5/00-8/02)

Offline Radous

• Hero Member
Na automatech se dá nastavit načasování záběru v závislosti na otáčkách motoru. Zajímá mě jestli to jde i na těchto převodovkách. Nikdy sem neviděl automat z galanta
« Poslední změna: 15.01.2010 - 16:53:26 od Radous »
Radouš

Offline Drak

tak zase takovej odborník přes automaty nejsem :) jedině co jsem vypozoroval je, že jednotka převodovky ovládá selenoid pouštějící olej do hydromněniče v zavyslosti na zvoleném režimu
Legnum VR-4 TypeS

Offline Radous

• Hero Member
taky se mi jednou podařilo dát parking za jízdy. Nevím jak to je u galoše ale já to měl na americe
R-P-N-D-4-3-2-1. Nevím co mě to napadlo ale chtěl sem dát za jízdy z kopce neutrál. Zadařilo se mi neutrál přeskočit a zařadit parking :laugh:  Začlo v tom rachotit jako v ráčně. Nebo ještě lépe jako když vzduchem dotahuješ šrouby na kolech. Nic se ale nestalo a všechno šlo normálně :D
Radouš

Offline elBarto

• Jr. Member
  • **
tak dneska jsem se trochu posunul... od restartu ECU jsem ujel asi 250 km a vypadá to, že jedna část seřízení se mi povedla - kompenzace zátěže... když zařadím, otáčky se téměř nehnou... ale volnoběh (i na neutrál) je strašlivě nízko... z toho plynou dvě věci: 1) i u galanta se po řazení nemusí volnoběžné otáčky téměř hnout 2) nejsem tak šikovnej, jak jsem si myslel :-D

Offline swiftt

• Hero Member
No vidíš,som ti vravel koma je koma.  -_- Mám síce iný motor,ale myslím si že sa Ti po čase upravia aj tie volnobežné rpm.Kolko rpm je vlastne teraz? Možno , že máš zakakanú škrtiacu klapku. 
215000km pri kupe
486000km pri predaji

Offline elBarto

• Jr. Member
  • **
To byste nevěřili! Pos**l bych se z toho hned... :-(
Včera jsem si udělal výlet k Mitsimu, pěkně jsme poklábosili, probrali Myšáky zleva i zprava... Mitsi byl hrozně ochotnej (ještě jednou moc díky, Mitsi!), vysvětlil mi problematiku klapky a volnoběhu...
No a já pak vyrazil k domovu pln radosti z toho, že to všechno hned ponastavuju a bude to pěkný a krásný.
No a jak jsem přijížděl k baráku, tak Myšák prostě a jednoduše při jízdě pošel. Chcípnul motor. No a od té doby jsem to už nenatočil. Dneska jsem se v tom hrabal celý den a úspěch se nedostavil.
Zkontroloval jsem rozvody - řemen OK, palivovou pumpu - benzín z ní cáká jak divej a dostane se i do motoru, takže pumpa i filtr OK (na vstřikách je 6V... není to málo?), ale svíčky nedají jiskru - a netuším proč. Na vstupu do cívek je normálně přes 12V, ale jiskru to nehodí a nehodí... a že by umřely obě cívky najednou? to se mi nezdá...
Takže jsem nakonec úplně zmrzlej a zasněženej zaklapnul haubnu a šel smutnět do tepla.
Napadají mě tyhle možnosti:
ECU je mrtfá
snímače polohy vačkové h. a setrvačníku jsou taky mrtfé
imobilizer? ale ten tam podle mě vůbec nemám... usuzuju tak z pohledu na klíček... je to obyč. klíč bez možnosti rozebrání...
Neměl jste tu někdo podobnou závadu? Já už svejma znalostma a zkušenostma končím a mám z toho depréze...
« Poslední změna: 17.01.2010 - 16:53:24 od elBarto »

Offline Drak

imobilizer bych vyloučil i když je standartně ve všech od roku 97. Ten kontroluje zapalovaní jen při startovaní a pak po dobu běhu motoru už ne dokud se nevypne zapalovaní. ECU už v těchto ročnících taky nezlobí jako u starších. Vodítkem může být, jestli při startování ukazuje otáčkoměr.
Legnum VR-4 TypeS

Offline elBarto

• Jr. Member
  • **
imobilizer bych vyloučil i když je standartně ve všech od roku 97. Ten kontroluje zapalovaní jen při startovaní a pak po dobu běhu motoru už ne dokud se nevypne zapalovaní. ECU už v těchto ročnících taky nezlobí jako u starších. Vodítkem může být, jestli při startování ukazuje otáčkoměr.
Ááááha... díky za info... otáčkoměr neukazuje, ručička leží a ani se nehne... ukazuje to teda na vadné snímače polohy kliky a vačkovky?

Offline Drak

to ukazuje ze jednotka bud nedostava informace z čidel. Jestě bych otestoval jestli jde napětí do civek.   Na bílem kabelu na prvním pinu musíš naměřit stejne napětí jako na + na baterce. Na černém v pozice 2 je kostra. Na posledním černomodrem jsou kostřící impulzy z ECU.
Legnum VR-4 TypeS

Offline elBarto

• Jr. Member
  • **
Napětí do cívek jde, to jsem proměřil a na obou je lehce přes 12 voltů. Ale na svíčky se nedostane...
Dostal jsem informaci, že čidla polohy vačkovky a kliky "často" odcházejí. Že se to prostě může stát. Prý se stane, že když odejde čidlo na vačkovce, tak motor může pořád jet a závada se neprojeví. A když pak odejde i čidlo na klice - resp. na setrváku, tak to jde do kytek celý a motor nejde nadlábnout.
Zkusil bych ty čidla vyměnit, ale díval jsem se na net a nevypadá to, že by je bylo možný snadno sehnat... Nevíte, na koho se obrátit? Kdo je prodává (Střední Čechy, Praha, ... ...)?