Abych to uvedl na pravou míru - ta firma která poskytuje to pojištění pokut, se musela nedávno stát "pojišťovnou" v pravém slova smyslu.
Funguje to tak, že pokud mi silniční hlídka PČR např. uloží pokutu, na místě oznámím příslušníkům že s tím nesouhlasím a že chci projednat přestupek ve správním řízení. Po nějaké době většinou (občas se stane že se na Vás vybodnou a sami jsou rádi za promlčecí lhůtu 1 rok od spáchání přestupku protože jejich administrativa neni na toto stavěná) přijde poštou obsílka, ve které státní aparát požaduje vysvětlení.
(Nutno zde podotknout, že úřednický šiml, který toto vyřizuje mnohdykrát neřeší, zda-li máte aktivní datovou schránku, protože pokud jí máte a přesto Vám zašlo obsílku papírovou poštou, jejich výzvy rovnou házím do koše - fikce doručení v tomto případě neplatím a úředník tímto jednáním porušil zákon.)
V tu chvíli já zašlu scan této obsílky na pojišťovnu, obratem mi je odeslána plná moc kterou já vytisknu, podepíšu, oskenuju a pošlu státnímu aparátu a tím pro mne celá věc hasne. Pojišťovna si pak na projednání přestupku pošle právníka který přestupek obhájí.
Za tu dobu co pojištění mám mi obhájily desítky pokut za parkování, na kterých jsem nezaplatil ani korunu. Takže za mě 100% úspěšnost.
Na druhou stranu vím že se zde otázka amorálnosti této věci zcela jistě nabízí a pro ty co toto trápí nabízím něco k zamyšlení - když se můžou nechat hájit právníky i usvědčení vrazi, tak pro ne řidiči?
A abych odpověděl pepemu - pojišťovna nic neobchází. Jednají v zákonných mezích. Zcela legálně se proti tomuto rozhodnutí odvolají a následnou konfrontaci s orgány uhájí. Jak to dělají, to je jejich "know-how", díky kterému je toto jedinná firma v ČR, která tuto službu poskytuje a funguje jí to. Už 4 roky.