Máme kondenzák od Hermana. Je to jeden z těch prvních typů, stáří asi 6-8 let? V té době byl na úrovni Junkers. Kotel by byl dobrej, je to kombík, tuším 32kW. Za dobu provozu se mení pravidelně cca co 2-3 roky kontrolní elektroda a ted se měnila poprvé automatika zapalování, ale to bylo spíš přepětím v síti. Jinak kotel je na tom ted trochu hůř. Firma co ho montovala udělala špatně odtah (špatně se dohodly se servisákem) a voda co kondenzuje v odtahu ten kotel dost poškodila.. užil jsem si s reklamacema atd.. ale vím, že za to ten kotel nemůže.. Jinak jsem se bavil teďka se servisákama a doporučili mi nezávisle kondenzáky Junkers a Quantum. Maj nově omyvatelnou spalovací komoru, takže má mnohem vyšší životnost. Klasická komora se zanáší sazema. Až je vrstva tlustší, tak se komora přehřeje a zbortí (protože je z nějakyho plastu) a nová stojí 20k+. Sice i u toho našeho Hermana je napsany, že se může omývat nějakym přípravkem na auta, ale asi to není nic moc. Jinak Quantum je prý lepší, protože je to jednoduchej kotel a dostaneš z něj kvalitní vodu pro TUV, proti tomu ten Junkers má TUV horší než ten náš Hermann. Na vytápění je to jedno.. Junkers má určitě dražší díly..Quantum nevím.. My teď budem asi do zimy kupovat ten Quantum, uvidíme.. možná necháme doklepat Herman. Jinak s životností 35 let nepočítej.. myslím, že 15 je tak ok, když maj být ještě opravy rentabilní.. ale i tak se to oplatí. Kondenzák už se oproti obyč plynáku několikanásobně zaplatil.. spotřeba výrazně klesla...