Makita už mě zklamala, konkrétně jejich model GA4530 (úhlová bruska 115mm). Při aretaci ústrojí a povolování matice klíčem, praskla celá skříň převodovky. Bruska šla na reklamaci, avšak ta byla zamítnuta a bylo mi poté účtováno opravné. Takový přístup k zákazníkovi jsem neočekával a proto již Makitu nejspíš ne. Makita prý umí "vrtačky" ale to je asi tak všechno.
DeWalt jsem v ruce již měl, kompletně celou řadu aku nářadí - mufl, vrtačku, úhlovou brusku .. a výrobky fungovaly. Nicméně se jednalo o zboží z dovozu USA a tak nelze posoudit možné rozdíly s evropskou řadou. Nelíbila se mi výdrž na baterie, která byla nic moc - nicméně podotknu, že baterie již něco odsloužily.
FERM, Einhell - úhlové brusky, špatné zkušenosti. Nářadí funguje, ale spínače blbnou, ručky se urvaly. Na malém FERMu se roztříštil ventilátor - nářadí se přehřívá. Na 230mm brusce Einhell BWS 230/5 zase nevypíná spínač, takže nářadí běží pořád. Musí se prásknout rukou do zád spínače, aby odskočil apod. Nicméně jak jsem řekl, nářadí "funguje"
Mám vyzkoušenu i aku vrtačku Bosch Professional GSR 12-2 - hrůza a děs, nekvalitní zboží. Při namáhání sklíčidla na bok vzniknou vůle mezi převodovkou a rámem. Poté odešel uhlík a bylo po nářadí - kartáče se pro tyto motory nedělají jinak než v celku s motorem. Nevyplatilo se kupovat nový motor.
Aku vrtačky Narex - "hele dobrý jako", kromě modelu "ASV 14 EA", ten byl takový nijaký, chřastilo v tom, ale točilo se a stále točí. Pak přišel model "ASV 14 A" (pogumovaná ručka) a ejhle - opravdu jiné nářadí, kvalitnější. Zatím drží obě vrtačky i baterie.
No a co teď ... ? Je pravdou, že nejlepší podporu zákazníkovi poskytně Bosch. Například Metabo nedokáže zaručit dostupnost náhradních dílů po dlouhou dobu a nářadí je celkově drahé. Milwaukee nemá moc dostupný servis + neznám ceny za opravy/díly.
S Hilti nemám žádnou zkušenost ..