GalantWeb

spotřeba paliva při různých otáčkách motoru

Offline joker87

• Jr. Member
  • **
Čau, zajímalo by mě jaká je asi spotřeba benzínu když jedu na pětku konstantní rychlostí po rovině při 2000ot/min, 2500ot/min, 3000ot/min a 4000ot/min. Chci prostě vědět jak roste spotřeba s rostoucíma otáčkama za minutu. Mám kulatýho Galanta 2.0 Je to spíš otázka na někoho kdo má palubní počítač. Dík za odpověď

Offline Drak

No cestou ti to zkusím změřit, ale asi to pro tebe nebude zrovna odpovídající vzhledem k obsahu a typu motoru :)
Legnum VR-4 TypeS

Mitsubishi Legnum VR-4 EC5W (Zenki - 8/96-7/98 Chuki - 8/98-4/00 Kouki - 5/00-8/02)

Offline joker87

• Jr. Member
  • **
Lepší nějaká hodnota než žádná. Ani mě tak nejde o přesný čísla jako spíš o procentuální nárust při zvyšujících se otáčkách a zvyšujícím se odporu vzduchu. Jinak řečeno o kolik se mě asi může zvýšit spotřeba když pojedu 80km/h nebo 130km/h.

Offline Drak

čistě odhadem co si tak pamatuju čísla spotřeby mezi 80 a 130 tak velký rozdíl není, roste to až zhruba od 130 vejš :) Ale pro jistotu sem dam fotky otáček a spotřeby
Legnum VR-4 TypeS

Mitsubishi Legnum VR-4 EC5W (Zenki - 8/96-7/98 Chuki - 8/98-4/00 Kouki - 5/00-8/02)

Offline joker87

• Jr. Member
  • **
Mám v plánu to ještě předělat na plyn, ale to by asi mělo být podobný jak benzín. Ty máš turbo nebo atmosferickej?

Offline Drak

mám turbo, ale to není až tak podstatný. Pak by to mohl někdo změřit i na plyn :)
Legnum VR-4 TypeS

Offline Pepe

Čau, zajímalo by mě jaká je asi spotřeba benzínu když jedu na pětku konstantní rychlostí po rovině při 2000ot/min, 2500ot/min, 3000ot/min a 4000ot/min. Chci prostě vědět jak roste spotřeba s rostoucíma otáčkama za minutu. Mám kulatýho Galanta 2.0 Je to spíš otázka na někoho kdo má palubní počítač. Dík za odpověď

Zavádějící dotaz . Vše záleží na poloze klapky - tedy tvé nohy .  U mého vozu je průměrná spotřeba  LPG v tomto období 9,4 l/100km + benzin na start a ohřev vody . Nejvyšší spotřebu vykazuje motor - kterýkoli- při rozjezdu , než dosáhne tebou požadovanou rychlost . Při těchto záběrech vykazuje motor i hodnoty 38l/100 km - , takže směrodatné jsou hodnoty u ustálené rychlosti kolen 80km v hodině , kdy se pohybuje spotřeba od 4,3 l až po 14 l . To vše je závyslé od terénu a počasí .
三菱ギャラン  2,5l V6 24V  Hamilton Silver   reg.2001

Offline joker87

• Jr. Member
  • **
Tzn, že když mám plyn sešláplej k podlaze tak to žere nejvíc? Psal jsem, ale že rychlost je konstantní (jedu třeba po dálnici). Takže kdybych měl rychlost konstantní a plyn sešláplej na podlahu tak jedu kolem 200km/h :-) Mě hlavně zajímalo o kolik budu mít vetší spotřebu když pojedu třeba 100km furt rovně stejnou rychlostí 80km/hod kdy mám něco málo přes 2000ot/min nebo 130km/hod kdy mám asi 3500ot/min.

Offline Pepe

Zamysli se nad tím , co jsi napsal . Jet konstantní rychlostí 200 a pedál plynu na podlaze - to si odporuje . Pokud je klapka plně otevřená - motor bude stále v záběru a spotřeba bude stoupat .
Pokud pojedeš konstant 80 a budeš jen jemně tuto rychlost udržovat , dostaneš se na spotřebu kolem 8 litrů .  Ovšem cokoli je tady kolem spotřeby napsáno , nelze brát jako směrodatné , nerad bych tady byl za vola .

Offline joker87

• Jr. Member
  • **
Ale auto má nějakou maximálku ne? Nemůžu přece pořád zrychlovat. Nepotřebuju znát konkrétní číslo spotřeby, ale spíš sem chtěl vědět něco ve stylu že když pojedeš 80km/h nebo 130km/h tak rozdíl ve spotřebě bude asi 2l/100km.

http://www.autoforum.cz/technika/otacky-motoru-a-spotreba-paliva-co-je-efektivni-a-proc/obrazek/1

něco jako je tady v tom grafu, ale tohle je pro úplně jiný auto a taky předpokládám, že tam není započítán stoupající odpor vzduchu.

Offline Trewor

Promiň ale tohle je zcestná debata.
Kdo chce opici musí mít na banány.
Já jezdim furt město, mimo něj jak čuník a dálnice co umožňuje provoz a co mě nechaj jet pasažéři a podle toho mi to žere 11-11.5l. Nelíbí se mi to, ale pomalu se mi prostě jezdit nechce.
Pokud budeš chtít jezdit za míň stačí jezdit plynuleji, točit víc pouze když chceš zrychlovat, nepodtáčet když po motoru chceš nějakou práci atd.

Vědecky vzato bude spotřeba daná zvyšujícíma odporama pohonýho ústrojí, valivým odporem gum a odporem vzduchu - to jde nahoru exponenciálně. Naproti tomu jsou nějaký křivky spotřeby motoru při otáčkách a zatížení, průběh výkonu a točivýho momentu, převodový stupně, velikost gum a určitě jsem ještě na něco zapoměl.

Takže ve výsledku můžeš při nějaký rychlosti mít nižší spotřebu na nižší př. stupeň kdy bude motor ve vhodnějších otáčkách, než při vyšším kvaltu a nižších otáčkách. Při třeba 180kmh můžeš mít motor v optimálních otáčkách pro danou zátěž a spotřebu budeš mít +/- stejnou jak při 130kmh.
Top Gear (Jon Bentley) o 8G Galantu: It´s a nice car for a nice people.
1999 8G Galant kombi V6 AT LPG, 7G E88A AWD AWS shnilotina na díly, 6g Galant 4x4 kastle, 1994 Colt CA 1,3 a Fiat Ducato 2,8TD 4x4

Offline joker87

• Jr. Member
  • **
Tohle já všechno vím, ale bavím se tady o konstantní rychlosti při pětce na rovině (např. jízda po dálnici) žádný převodový stupně a takový věci do toho nepleť. Jedinej rozdíl je v rychlosti a otáčkách motoru, jinak je všechno stejný. A ještě teda pro upřesnění jedu v autě sám s prázdným kufrem.

Offline Fabregas

Benzinak ma nejnižší spotřebu v rozmezí 2500-3000 ot. pac v tomto rozsahu ma nejvyšší ucinnost nebo takhle nám to říkali ve škole aspoň nějak. Samozřejmě každý motor je jinak konstruován ze ale tak zhruba...  :P

Offline Pepe

Ne Jokere , na tuhle debatu nemám náladu - co-kolik -za kolik - . Kup si a nainstaluj počítač -  www.telwis.pl/universal-trip-computer-utcomp-p-119.html?osCsid=3c933c31e362543ed6a686ce3b6dbf40  , a pak se zapoj do rozumné debaty .

Offline joker87

• Jr. Member
  • **
Fabragasovy a Drakovy děkuju aspoň za nějaký info. Jinak jsem chtěl vědět data z palubního počítače, kdybych ho měl tak se neptám :-) trošku tu debatu usměrním a všem co se zapojili děkuji za informace a od teď už piště jenom konkrétní data. Touhle debatou jsem se koupi počítače chtěl vyhnout.